Week van de Bij 2021: Bijenhelden breken uit!

  • 22 februari 2021

Van zondag 30 mei tot en met zondag 6 juni 2021 organiseert het Departement Omgeving de achtste editie van Week van de Bij. De campagne wil gemeentebesturen, bedrijven en burgers aanmoedigen zich in te zetten voor een betere leefomgeving voor zowel honingbijen als wilde bijen. Zo kunnen minder beton en meer bloemen, planten en bomen zorgen voor meer voedsel voor bijen. Met de slogan ‘Bijenhelden breken uit’ zetten Dominique Persoone en Britt van Marsenille, peter en meter van de Week van de Bij, het thema ontharding kracht bij. Week van de Bij gaat van start op zondag 30 mei 2021 met een bijenfietstocht vanuit het Openluchtmuseum Bokrijk in Genk.

Bijenhelden breken uit

Bijen verdienen aandacht in een breder biodiversiteitsverhaal. Ze vervullen immers een uiterst belangrijke functie als bestuiver van landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten maar ze hebben het steeds moeilijker om te overleven. Zo leeft 80 procent van de bijen onder de grond. Maar hoe meer verharde oppervlakten er zijn, hoe meer dakloze bijen. Ambassadeurs van Week van de Bij Dominique Persoone en Britt van Marsenille ruilen op de nieuwe affiche beton in voor bijenbloemen. Echte bijenhelden!

Liever 50 tinten groen dan grijs: Ruil beton voor bijenbloemen!

Na enkele droge zomers is de vraag naar verharding en kunstgras gestegen. Hagen worden vervangen door steenkorven en opritten geplaveid met stenen voor meerdere wagens. Daardoor kan het water moeilijker in de bodem sijpelen en warmt de directe omgeving bij hitte nog meer op. Ook voor bijen wordt zo het menu van hun restaurant beperkter. Voor zandbijen is er minder plaats vrij voor hun verblijfplaats in de bodem. Week van de Bij neemt het op voor de bestuivers in Vlaanderen, samen met ambassadeurs Dominique Persoone en Britt Van Marsenille die een hart voor bijen hebben.

“De achteruitgang van de wilde bijenpopulatie in Vlaanderen is onder andere een gevolg van de verharding van onze openruimte. Daar willen we met deze Vlaamse regering een halt aan toeroepen. Maar we gaan nog een stap verder. Zo werken we dit jaar voor het eerst een bestuiversplan uit, naar het voorbeeld van onder andere Ierland, waarin we verschillende acties opnemen om de achteruitgang van bestuivers in Vlaanderen te stoppen. Ik roep iedereen op om mee te ontharden, bomen en struiken te planten, bloemen te zaaien en bloemenrijke graslanden in te richten voor bijen. Alle beetjes helpen", zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Beknopte agenda

  • Van 1 maart tot en met 20 april 2021 kunnen gemeenten zich inschrijven voor de wedstrijd Bijenvriendelijkste gemeente via www.vvog.info. Nieuwe kandidaten sturen een mail naar weekvandebij@vlaanderen.be
  • Zondag 30 mei 2021: Week van de Bij wordt letterlijk afgetrapt met een bijenfietstocht vanuit Bokrijk. Indien de coronamaatregelen het toelaten, zal er op 30 mei in het Openluchtmuseum Bokrijk een bijenroute zijn. De hele zomer kan iedereen deelnemen aan de bijenfietstocht in Genk.
  • Een kalender met alle bijen-evenementen staat op de gelijknamige Facebookpagina.

 

Download de affiches.

Begin juni zullen tijdens Week van de Bij verschillende bijenfilmpjes met Dominique Persoone op de website www.weekvandebij.be en de Facebookpagina te zien zijn.

Deze actie draagt bij tot de Sustainable Development Goals 2, 3, 13 en 15SDGs 2, 3, 13, 15

Persinfo

Persinfo:
Brigitte Borgmans
Woordvoerder Departement Omgeving
T 02 553 62 68  |  M 0473 73 28 30
brigitte.borgmans@vlaanderen.be