Week van de Bij 2020 gaat voor een groot bijenlandschap

  • 20 februari 2020

In meer dan 120 Vlaamse tuincentra is vanaf deze week de Bijenkrant van Week van de Bij beschikbaar. Net zoals vorig jaar geeft de Bijenkrant tips voor de aanleg van bijenvriendelijke struiken, bomen, bloemen en planten. Zo maken we van alle tuinen samen één groot bijenlandschap. Week van de Bij loopt van zondag 31 mei tot en met zondag 7 juni. Het openingsfeest op 31 mei in het Openluchtmuseum Bokrijk is door de coronacrisis afgelast en uitgesteld naar 2021. In samenwerking met de provincie Limburg zal op 30 mei 2021 de achtste editie van Week van de Bij openen met een prachtig bijenfeest.


Nu we tijdens deze coronatijd met z’n allen veel meer thuis zijn, hebben heel wat mensen hun tuin herontdekt en zijn ze naarstig aan het werk om de tuin te onderhouden. Een grote of kleine tuin of slechts een balkon, we kunnen allemaal iets doen om de bij te helpen. Op de website van www.weekvandebij.be staat heel wat informatie zowel voor particulieren, groendiensten, scholen, landbouwers, bedrijven en imkers. Ook de Bijenkrant is te downloaden op de website. Je kan een bijenbingo spelen tijdens en wandeling in de buurt of zelf een bijenhotel maken; leuke en leerrijke activiteiten voor jong en oud. 

Ambassadeurs 

affiche dominique persooneDominique Persoone en Britt van Marsenille, peter en meter van de Week van de Bij, blijven zich verder inzetten en roepen op om samen voor een bijenvriendelijk landschap te gaan. Ze staan dit jaar op de campagnebeelden als bijen bij een bloem. Meester-chocolatier en bijenliefhebber Dominique Persoone is al zes jaar peter van Week van de Bij. Radio-en televisiepresentatrice en imker Britt Van Marsenille helpt al voor de derde keer de boodschap uitdragen om meer zorg te dragen voor onze bijen en het bijenlandschap. Ze siert als elegante bij de cover van de Bijenkrant. 

Begin juni zullen tijdens Week van de Bij verschillende bijenfilmpjes met Dominique Persoone op de website www.weekvandebij.be en de Facebookpagina te zien zijn.

Groendiensten en scholen

Gemeentelijke groendiensten spelen een belangrijke rol in de aanleg van bijenvriendelijk groenbeheer. Op vraag van de gemeenten werden speciale infobordjes ontwikkeld om hun inwoners te informeren over bepaalde bijenvriendelijke ingrepen. Er is keuze uit vijf verschillende foto’s die kunnen gebruikt worden op websites of in gemeentebladen, maar ook als infobord op het terrein. 

Ook met afstandsonderwijs kunnen leerkrachten educatief aan de slag rond bijen. Via https://www.weekvandebij.be/aan-de-slag/scholen zijn er educatieve pakketten te vinden, bijenposters en het bijenspel HifeLive, geschikt voor IPad. In Zonnekind en Zonneland is in het nummer van de maand mei een affiche over een bijenvriendelijke schoolomgeving opgenomen. Voor kleuters tenslotte is het Kamishibai verhaal ‘Bijen in nesten’ te vinden op de website.

Week van de Bij biedt dus veel inspiratie om samen te werken aan een groot bijenlandschap. “Met de Vlaamse Regering willen we mee een halt toeroepen aan de achteruitgang van de bijenpopulatie in Vlaanderen. Door te investeren in stadstuintjes, kleine wildernissen, groendaken en -gevels geven we de biodiversiteit een stevige boost. Ik roep iedereen op om ook zelf zijn of haar steentje bij te dragen en het leven van de bijen in Vlaanderen aangenamer te maken", zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Persinfo

Persinfo:
Brigitte Borgmans
Woordvoerder Departement Omgeving
T 02 553 62 68  |  M 0473 73 28 30
brigitte.borgmans@vlaanderen.be