Programma van Week van de Bij 2021

  • 19 mei 2021

De Week van de Bij (30 mei - 6 juni) komt eraan en die heeft opnieuw enkele interessante, leuke en leerrijke items in de bijenkast zitten. Op zondag 30 mei 2021 opent het Departement Omgeving samen met minister Demir in Bokrijk de Week van de Bij met een online bijensymposium. Bezoekers van het Openluchtmuseum Bokrijk kunnen die dag deelnemen aan een bijenwandelzoektocht en de hele zomer loopt een bijenfietstocht in de omgeving van Bokrijk. In tal van Vlaamse tuincentra en bibliotheken is momenteel de Bijenkrant van Week van de Bij gratis te verkrijgen. Heel wat gemeenten en organisaties voeren bijenacties uit of organiseren coronaveilige bijenactiviteiten.

Bokrijk

Week van de Bij strijkt elk jaar neer in een andere provincie. Na de afgelasting vorig jaar in Bokrijk wegens corona heeft het Departement Omgeving voor 2021 een aangepast programma voorzien. Zo wordt het traditionele bijensymposium op zondag 30 mei van 10.30 u. tot 12.00 u. live uitgezonden in de vorm van een webinar. Het programma en inschrijvingsformulier staan op de website van Week van de Bij.  

Op zondag 30 mei kunnen bezoekers van het Openluchtmuseum Bokrijk de hele dag deelnemen aan een bijenzoektocht op het domein. Aan de ingang ontvangen ze daarvoor een deelnameformulier en een bijenkrant.

Vanaf 1 juni tot en met 31 augustus kan iedereen in de omgeving van Bokrijk deelnemen aan een bijenfietstocht. Er zijn twee fietsroutes uitgestippeld van elk 29 km; je kan kiezen tussen een bijenquiz of een fotozoektocht. Deelnemen kan vanuit verschillende locaties (Genk C-mine, Bokrijk, Visit Hasselt, domein Keiwit en de abdijsite Herkenrode). Elk deelnemend gezin ontvangt gratis het splinternieuwe stripverhaal ‘Het Blije Bijenteam’ van Suske en Wiske.

Bijenfietstocht Limburg

Bijenkrant

Bijenkrant - Dominique PersooneDe Bijenkrant bevat o.m tips voor de aanleg van bijenvriendelijke struiken, bomen, bloemen en planten. Ontharden voor bijen (‘liever 50 tinten groen dan grijs’) is daarbij het centrale thema. Dominique Persoone en Britt Van Marsenille staan op de cover van de Bijenkrant en breken als echte bijenhelden stenen en beton uit om te zorgen voor meer biodiversiteit. 

De Bijenkrant is in de maand mei gratis beschikbaar in 85 Vlaamse tuincentra en tal van bibliotheken. Je kan ze ook downloaden via de website van Week van de Bij.

 

Ambassadeurs

Dominique Persoone en Britt van Marsenille, peter en meter van de Week van de Bij, blijven zich inzetten voor het belang van bijen. Meester-chocolatier en bijenliefhebber Dominique Persoone is al zeven jaar peter van Week van de Bij. Radio-en televisiepresentatrice en imker Britt Van Marsenille helpt al voor de vierde keer de boodschap uitdragen om meer zorg te dragen voor onze bijen. In twee filmpjes zijn onze bijenhelden aan het werk en breken ze stenen uit voor bijenvriendelijk groen. Bekijk onze bijenhelden filmpje 1 en filmpje 2.

Meer informatie

Op de website weekvandebij.be staat heel wat informatie voor zowel particulieren, groendiensten  en scholen als voor landbouwers, bedrijven en imkers. 

Deze actie draagt bij tot de Sustainable Development Goals 2, 3, 13 en 15.

SDG's 2, 3, 13 en 15

Persinfo

Persinfo:
Brigitte Borgmans
Woordvoerder Departement Omgeving
T 02 553 62 68  |  M 0473 73 28 30
brigitte.borgmans@vlaanderen.be