Hasselt bijenvriendelijkste gemeente 2019

  • 18 december 2019

De stad Hasselt mag zich dit jaar de bijenvriendelijkste gemeente van Vlaanderen noemen. Week van de Bij, een initiatief van het Departement Omgeving, ging voor de vijfde maal op zoek naar de ‘Bijenvriendelijkste gemeente’ in Vlaanderen. De stad Hasselt is dus de vijfde winnaar en volgt zo Genk (2018) Beernem (2017), Beveren (2016) en Knokke-Heist (2015) op. De wedstrijd kadert in de ‘Groene Lente’ van de Vereniging voor Openbaar Groen, die de zoektocht naar de bijenvriendelijkste gemeente in opdracht van het Departement Omgeving uitvoert. Chocolatier en bijenliefhebber Dominique Persoone reikte vandaag als peter van Week van de Bij de prijs uit en prees de Limburgse stad Hasselt voor haar project Bestuivers. De stad ontving een geldprijs voor de aankoop van bijenvriendelijke planten.
 

Twaalf nieuwe gemeenten

Aan de wedstrijd namen 52 gemeentebesturen deel die bijenvriendelijk groenbeheer en campagnes hadden opgezet. In de zomermaanden werden alle gemeenten bezocht en de projecten beoordeeld. Uiteindelijk kregen 49 laureaten in 2019 een bijenbord met één, twee of drie bijtjes afhankelijk van hun bijenvriendelijke acties rond planten, beheer, bijeninstallaties, sensibilisering of met een bijenwerkgroep. Uit de groep met drie bijtjes werd de winnaar gekozen.

In 2019 namen er twaalf gemeenten voor de eerste keer deel aan de wedstrijd ‘Bijenvriendelijkste gemeente’ :
Bornem, Denderleeuw, Lier, Oudenaarde, Rumst, Schelle, Schoten, Staden, Sint-Truiden, Dendermonde en Overijse behaalden hun eerste bijenlogo. De gemeente Merchtem was de verrassing van het jaar en behaalde bij haar eerste deelname al twee bijen. De kaart met gemeenten die de afgelopen jaren laureaat waren van de wedstrijd Bijenvriendelijkste gemeente, raakt steeds meer gevuld.

Label één, twee of drie bijen

Er zijn dertien gemeenten die dit jaar een bord met drie bijen kunnen plaatsen: Beernem, Beveren, Bonheiden, Damme, Diksmuide, Genk, Hasselt, Kalmthout, Knokke-Heist, Koksijde, Oosterzele, Roeselare en Torhout.
Antwerpen-Wilrijk, Avelgem, Beringen, Bredene, Harelbeke, Izegem, Kortrijk, Merchtem, Middelkerke, Oostende en Sint-Katelijne-Waver verdienden dit jaar twee bijen. 
De 25 gemeenten die in 2019 één bij verdienden, zijn Antwerpen, Antwerpen-Berchem, Antwerpen-Borgerhout, Antwerpen-Ekeren, Antwerpen-Hoboken, Antwerpen-Merksem, Blankenberge, Bornem, Denderleeuw, Dendermonde, Hamont-Achel, Hooglede, Kruibeke, Lier, Meulebeke, Oudenaarde, Overijse, Rumst, Schelle, Schoten, Sint-Truiden, Staden, Steenokkerzeel, Stekene en Wommelgem.

Winnaar Hasselt

De groendienst van de stad Hasselt zet zich met het project Bestuivers actief in voor bijen en vormt het groen waar nodig om bv. door het aanplanten van lindes die belangrijke leveranciers zijn voor nectar en stuifmeel. Zo werden er 100 lindebomen aan het Cultureel Centrum aangeplant en 100 knotwilgen in de nieuwe wijk Ekkelgardent. Verder wordt de klassieke bebloeming met éénjarigen omgevormd tot een bebloeming met veldbloemen. Diverse percelen langs de Grote Ring, invalswegen, pleintjes, parken en kerkhoven werden ingezaaid. In samenwerking met de Hasseltse imkersbond bouwde het stadsbestuur in het domein Kiewit een heus educatief project uit. Zo vinden er in de bijenhal van begin mei tot eind oktober op zon- en feestdagen geleide bezoeken plaats. Samen met Natuurpunt werden insectenhotels geplaatst in de parken Villers, Beukenhof en Prinsenhof, in de volkstuintjes De Tesch en op het kerkhof Kruisveld. 
Regelmatig adviseert de groendienst aan projectmakelaars om bij de groenaanleg ook rekening te houden met wilde bijen. Maar ook de Hasseltse bevolking wordt verder gesensibiliseerd over het belang van bijen en andere bestuivers.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Dat zoveel gemeenten in Vlaanderen zich actief inzetten om de leefomgeving van zowel wilde bijen als honingbijen te verbeteren, kan ik als minister van Omgeving alleen maar toejuichen. Het is een uitstekende zaak voor de biodiversiteit. Proficiat aan de stad Hasselt met de erkenning als bijenvriendelijkste gemeente 2019.”  
Het Departement Omgeving zet de samenwerking met de VVOG de wedstrijd Bijenvriendelijkste gemeente ook in 2020 verder. Gemeenten die speciale aandacht hebben voor bijen, kunnen zich vanaf eind april 2020 terug inschrijven voor de wedstrijd ‘Groene Lente’ categorie ‘Bijenvriendelijkste gemeente’.

Alle info www.vvog.info en  www.weekvandebij.be