Dominique Persoone: peter van de Week van de bij

Interview met Dominique Persoone over de bij

Dominique Persoone in een bijenpakjeDominique, u bent peter van onze campagne ‘Week van de bij’. Vanwaar uw passie voor de bijen?

The Chocolate Line leefde al een tijdje met het idee om iets doen voor bijen en bijenkasten te plaatsen op het dak van het bedrijf. Het is wel mijn zoon die, nadat er een imker op school was geweest, met zijn enthousiasme het vuur echt heeft aangestoken.

Dan heb ik bij Bart (red. Bart Vandepoele) de cursus ‘Inleiding tot de wereld van de bijen gevolgd’. Hoe meer ik over de bijen leer, hoe meer er een wereld voor mij opengaat die echt onvoorstelbaar is.

Wat doet u zelf voor de bijen?

Na mijn cursus heb ik 6 bijenkasten geplaats op het dak van mijn bedrijf.

Bij mijn thuis, op het platteland in Oostkerke (Damme), staan er 3 bijenkasten. En ook op onze cacaoplantage in Mexico hebben we 16 kasten staan. Daar is er wel een heel andere bijensoort, nl. de Melipoda, die in holle boomstammen leeft. Ik doe dat niet om commerciële doeleinden. Ik wil vooral zelf mijn steentje bijdragen aan de natuur en aan de bij en andere motiveren om dat ook te doen. Ik probeer ook hele grote bekende superchefs warm te krijgen om iets te doen voor de bij. Zo heb ik Gert De Mangeleer van de Hertog Jan al kunnen overtuigen om bijenkasten te plaatsen bij zijn hele mooie moestuin en probeer ik Sergio te pushen om bij Pure C kasten te plaatsen in Cadzand. Als Njamchef probeer ik ook Studio 100 zover te krijgen om kasten op het dak van de studio’s te plaatsen. Ik vind het heel leuk dat ik mensen kan motiveren om bijenkasten te plaatsen.

Leuke neveneffecten?

Ja, leuke en minder leuke. De bijen hebben me een fantastisch cadeau gegeven: 210 kg honing. We zijn dan beginnen experimenteren met honing en chocolade en het resultaat is een erg lekkere en gezonde honingpraline. Ook met bijenwas zijn we aan de slag gegaan. We hebben er zandkoekjes mee gebakken.  Al die bijen in mijn tuin, waar veel fruitbomen staan, hebben ook gezorgd voor een nooit geziene fruitoogst. Jammer genoeg is onze pruimelaar gekraakt onder het gewicht van de vruchten. Maar al bij al is het toch fantastisch om te zien tot wat de bij in staat is

Hebben we de bij nodig voor de productie van cacao?

Jammer genoeg niet. De bloemetjes zijn hele kleine orchideeën en de bij is te groot voor de bestuiving. Dat gebeurt door hele kleine fruitvliegjes. We hebben op onze plantage wel een grote kruidentuin staan met kaneel, vanille, heel veel verschillende soorten pepers en daar hebben we de bijen voor nodig.

Het gaat slecht met de bijen, er is veel sterfte. Wat kunnen we daar aan doen?

Het jammere is dat dit niet alleen in België zo is, maar overal ter wereld. Het is nog niet helemaal duidelijk wat de sterfte veroorzaakt. Er is de Varroamijt, maar er zijn ook nog andere oorzaken. Het is in de eerste plaats belangrijk dat er veel meer onderzoek gebeurt naar de bij om die wereld beter te leren kennen. De imker heeft een heel belangrijke rol om de bijenpopulatie in leven te houden, maar ik kijk ook naar de overheid, vooral naar de gemeenten die meer met de bijen  rekening zouden kunnen houden. Bijvoorbeeld door niet alle wilgen in één keer snoeien, maar in fasen zodat de bijen toch nog voldoende voedsel vinden, of door bijvriendelijke bloemen aan te planten.

 

U bent onze Peter voor de Week van de Bij. Waarom?

Omdat de bijenwereld een fantastische wereld is en ik mijn steentje wil bijdragen. Ik voel me wel een beetje ongemakkelijk omdat ik nog maar een beginnend imker ben, maar doe dit met heel veel plezier. Hopelijk worden de bij, de natuur en heel de wereld er beter van. Let’s save the bee.

 

Bedankt, Dominique. Wilt u hieraan nog iets toevoegen?

Let’s make it a sweeter world.  Save the bee.

 

 

 

The Honey Project

Dominique Persoone neemt je in The Honey Project elke zaterdag mee in de wondere wereld van de honingbij. Samen met zijn vader Frank en zoon Julius laat Dominique je proeven van de spannendste momenten in het honingseizoen en schudt hij de heerlijkste honingreceptjes uit zijn mouw.